Sport

IMSA: Van der Zande wint met gedurfde strategie Grand Prix Long Beach

imsa: van der zande wint met gedurfde strategie grand prix long beach

#01 Cadillac Chip Ganassi Racing Cadillac V-Series.R: Renger van der Zande, Sebastien Bourdais

Sebastoen Bourdais en Renger van der Zande van Chip Ganassi Racing waren de race vanaf de derde plaats gestart, maar gingen al in de eerst bocht van het 3,2 kilometer stratencircuit in Californië voorbij aan de #25 BMW M Hybrid van Nick Yelloly en Connor De Phillippi. Aan de leiding ging op dat moment nog de door Action Express gerunde #31 Cadillac V-Series.R van Pipo Derani en Jack Aitken die uiteindelijk als tweede over de finish kwamen en zo het succes voor Cadillac compleet maakten.

De race werd een aantal keren onderbroken door aanrijdingen en crashes, maar Bourdais en Van der Zande wisten uit de problemen te blijven en zich op de tweede plaats achter Derani en Aitken te handhaven. Het beslissende moment van de race kwam toen Derani in ronde 26 een pitstop maakte voor een bandenwissel en het stuur overgaf aan zijn co-piloot Aitken. Bourdais maakte direct in de volgende ronde een pitstop om Renger van der Zande te laten rijden, maar er werd besloten om door te rijden op de set banden waarmee de race was begonnen. Dat leverde tijdwinst op en bracht het team aan de leiding van de race bracht. Een weloverwogen strategie op het smalle circuit, aldus Bourdais na afloop. “We hadden besproken om als je op de baan niet kunt inhalen, we geen nieuwe banden zouden nemen. Dat leverde twee seconden tijdwinst op.”

“Strategie won de race”

Een aantal incidenten zorgde ervoor dat de kansen van Aitken om genoeg snelheid op te bouwen om de koppositie terug te veroveren, in rook opgingen. Uiteindelijk kon Van der Zande standhouden en Aitken met 0,564 seconde verslaan in een race over 68 ronden. “Strategie won deze race”, zei een dolgelukkige Van der Zande. “De banden waren op aan het einde. Het was behoorlijk glad. Maar ik ben erg trots op mijn team.”

Achter Bourdais en Van der Zande eindigde het Whelen Cadillac-duo Derani-Aitken dus op P2. Dane Cameron en Felipe Nasr werden derde in de Porsche 963 van Penske Motorsport. De volgende race in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship is op 12 mei op de WeatherTech Raceway Laguna Seca.